Moja košarica

Usluga vođenja projekata

 

Alternativni obnovljivi izvori energije

 

Energetski pregled

Energetski pregled zgrade je energetsko istraživanje pomoću opreme. Može se smatrati i kao procjena energetske iskoristivosti u zgradi. Energetski pregled koristi tehničke podatke, sa područja mjerenja i nadzora, ispitujući korisnike i prošlu potrošnju energije u cilju obavljanja energetskog pregleda. 

Dobiveni podaci će omogućiti revizoru da obavi potrebne kalkulacije, temeljem kojih se mogu predložiti adaptacijske mjere u svrhu reduciranja potrošnje energije. Gubici grijanja su izračunati za ovojnicu zgrade i za usporedbu s podacima o realnoj potrošnji energije. Energetski pregled je u osnovi energetska ravnoteža zgrade, temeljem koje će biti donešeni zaključci mjerenja energetske učinkovitosti. U Sustav rasvjete ulažemo i određujemo potencijalni opseg uštede energije.

 • HVAC sustav i kontrola
 • Sustav na komprimirani zrak
 • Obnovljivi energetski programi
 • Električni motori i pogoni
 • Razvojni sustavi
 • Parni sustavi
 • Obnavljanje grijanja
 • Nadogradnja ovojnice zgrade
 • Prebacivanje pružatelja komunalnih usluga ili komunalne naknade
 • i više!

Prilikom izvođenja energetskog pregleda zgrade, moraju se uzeti u obzir svi faktori koji utječu na potrošnju energije i unutarnji prostor (ovojnica zgrade: zidovi, prozori, krov i podovi).

 • Sustav grijanja
 • Mehanički sustav ventilacije
 • Sustav potrošne tople vode
 • Automatski sustavi upravljanja
 • Sustav rasvjete
 • Elektroinstalacije (kuhinja, praona rublja i sl.)
 • Sustav hlađenja i klimatizacije

Također, potrebno je uzeti u obzir način korištenja zgrade i njenih instalacija (što često nije onako kako je propisano).

 

Svijest i edukacija: Edukacija osoblja o energetskoj učinkovitosti i očuvanju energije je jeftin način da se počne raditi na očuvanju energije ili da se učvrste postojeći postupci korištenja iste. Osoblje uključeno u program očuvanja energije može imati i druge prednosti, kao što su unaprijeđeni moral i povećana produktivnost. Izazov je saznati zašto se ljudi ponašaju tako kako se ponašaju i razumjeti što bi ih ohrabrilo da prihvate novo ponašanje. Ključne stvari za mijenjanje stavova i ponašanja su motivacija i osvještenje. Istraživanja su pokazala da povećanje svijesti i educiranje o energetskoj učinkovitosti može ukupnu potrošnju energije smanjiti za 5-10%.


Poboljšanje sustava rasvjete: Značajan postotak potrošnje električne energije u većini zgrada odlazi upravo na sustav rasvjete. Sljedeća slika pokazuje da upotreba modernog sustava rasvjete može ostvariti čak i do 85% uštede.

Instalacija termostatskih ventila: Osnovni trošak je 400,00 kn po ventilu. Moguća ušteda energije ovisi o tome kako su radijatori podešeni. Instaliranje termostatskih radijatorskih ventila omogućuje kontrolu pojedinih radijatora u prostoriji. Najučinkovitiji su kada rade kontinuirano; aktiviranje uređaja za zaključavanje ili postavljanje zaštitne kapice spriječava bilo kakvo mijenjanje režima rada.

 

Čak i do 20% uštede može biti ostvareno dodavanjem radijatorskih termostata na postojeći sustav grijanja.

Sustav upravljanja energijom u zgradarstvu - Building Energy Management System (BEMS): BEMS je jednostavno programiran sustav kontrole koji omogućuje automatsku kontrolu opreme zgrade i ostalih potrošača energije. BEMS se razlikuje od konvencionalnog sustava upravljanja na nekoliko bitnih načina, uključujući: integriranu kontrolu grijanja, ventilaciju, sustav hlađenja i rasvjete, umreženu kontrolu grijanja i hlađenja složenih strategija, inteligenciju, upravljanje temeljem unaprijed naučenih ili zahtjevanih uputa, podatkovno sučelje i integraciju sa sustavom nadgledanja i ciljanih sustava.

 

Upotreba pogona promjenjive brzine - Variable Speed Drive (VSD): Svrha pogona promjenjive brzine je modulacija brzine motora u svrhu reduciranja potrebne snage i generiranja viška energije. Opcije pogona stalno se mijenjaju i energetska učinkovitost ovisi o usklađenosti motora i pogona. Razumijevanje utjecaja VSD-a na brzinu i rezonantnu frekvenciju može smanjiti troškove životnog ciklusa motora. U drugu ruku, kontroliranjem energije koja ulazi u motor VSD regulira brzinu motora, zauzvrat brzinu pumpe i ventilatora, ne ograničavajući protok dok se proces izvodi u punoj brzini.

Instalacija energetski učinkovitih prozora: Prozori omogućuju pogled, danje svjetlo i solarno grijanje tijekom zime. Nažalost, prozori mogu za 10-25% podići troškove grijanja. Odabir prozora sa plinom i premazom niskih emisija može značajno reducirati gubitke prilikom grijanja.

Izolacija ovojnice: Provjera izolacije zgrade je jedan od najbržih i ekonomski najučinkovitijih načina za smanjenje troškova i potrošnje energije pri čem se koristi cijela zgrada. Dobar izolacijski sustav uključuje kombinaciju proizvoda i tehnika gradnje kojom se zgrada štiti od utjecaja niskih i visokih temperatura izvana, propuštanja zraka i vlage. Udobnost objekta može se povećati ulaganjem u odgovarajuću izolaciju i zatvaranjem mjesta koja propuštaju zrak, čime se smanjuju potrebe grijanja i hlađenja do 10%. Izolacija se mjeri R-vrijednostima, a veća R-vrijednost znači da će zidovi i krov bolje izdržati prijenos topline.

Zgrada koja je tehnički efikasna smanjuje količinu energije potrebnu za održavanje ugodne dnevne/radne okoline. Smanjenje potrošnje energije znači manje izgorenih fosilnih goriva, a rezultat je smanjena emisija plinova koji zagađuju atmosferu.

Postoje mnogi primjeri zgrada koje su slabije u energetskom smislu, zbog loše izvedene izolacije. Predviđena razina energetske učinkovitosti zgrade može se postići kvalitetnom izradom i nadzorom tijekom izgradnje.

Energetski pregled obavlja se iz niza razloga:

 • Procjena energetske učinkovitosti ovojnice zgrade i sustava grijanja, planiranje obnavljanja.
 • Plan mjera ušteda energije zgrade ako je obnova ovojnice zgrade planirana i nužna.
 • Primjena bankovnog kredita.
 • Izdavanje energetskog certifikata.
 • Kod poboljšanja tehničkog stanja zgrade i povećanja energetske učinkovitosti, certifikat će biti bolji, a vrijednost nekretnine veća.

 

Aktivnosti nakon energetskog pregleda:

Usluga upravljanja projektima olakšava proces podnošenja zahtjeva za bankovni kredit i organizaciju građevinskih radova. Usluga obuhvaća tehničke nacrte, pribavljanje građevinskih dozvola, pronalaženje građevinskih tvrtki, utvrđivanje najbolje ponude, dobivanje bankovnog kredita i nadzor gradnje.

Ured za uštedu energije nije usputna stanica već dugoročni partner svojim klijentima na području energetske učinkovitosti. Uvijek smo zahvalni za povratne informacije o učinku poduzetih mjera energetske učinkovitosti, a željeli bismo pomoći i u budućim postupcima obnove.

Kontaktirajte nas ovdje.

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook